www.legumebio.ro

Noi producem , clientii nostrii consuma !

Tomate (rosii)

ROSIA în stare proaspătă este un bun remineralizant - revitalizant, fiind bogată în potasiu (290 mg%), fosfor (26 mg%), calciu (11 mg%), în oligoelemente, zinc (0,2 mg%), în vitaminele C (21 mg%), vitamine Bl, B2, B3, B6, retinol (44 ug%), acid folic (15 (mg%), vitamina E. Are o densitate calorică mică 18 Kcal la 100 de grame.
Gustul savuros al roşiei coapte de grădină este dat de acidul glutamic (gust uma-mi), accentuat prin adăugarea de puţină sare.
Roşiile gătite au efect protector împotriva cancerului de prostată, mai mare în cazul roşiilor crude sau sub formă de suc. In plus, dacă pentru sosuri se utilizeaza uleiul de măsline, acesta stimulează asimilarea licopenului mărind activitatea chemopreventivă a acestuia. Licopenul este activ numai dacă este consumat integral, nu şi din suplimente de licopen purificat, scos din contextul alimentului natural. Mai mult, s-a constatat că un aport constantRoşiile au şi o acţiune laxativă şi diuretică.
      Bulionul/sosul de roşii/sucul de roşii
Bulionul este un aliment semifluid, obţinut prin fierberea roşiilor pasate. De obi­cei se îndepărtează seminţele şi coaja. însă, coaja roşiei conţine cea mai mare canti­tate de licopen, un carotenoid cu acţiune antioxidantă şi anticancerigenă, în special în prevenţia cancerului de prostată. Este de remarcat faptul că prin fierberea roşiilor licopenul nu se inactivează, ci din contră devine mai biodisponibil, mai activ biologic.
In cadrul unui regim alimentar cantitativ redus caloric cu cca 20%  are efecte şi mai puternice în prevenirea cancerului şi prelungirea vieţii.
Reducerea aportului caloric şi consumul cât mai multor preparate pe bază de roşii, legume are şi un efect de prevenţie a bolilor de inimă.
      De asemenea, s-a constatat că roşia şi sosul de roşii conţin substanţe cu efect de fluidizare a sângelui (anti-agregant plachetar), care previn apariţia trombilor (cheagurilor de sânge), deci a infarctului de miocard şi accidentului vascular cerebral (AVC).

Sucul de roşii de bună calitate, fără adi­tivi, este recomandat şi în cazul călătoriilor cu avionul, când tendinţa de coagulare a sângelui si
formarea de cheaguri creşte. Flavonoizii din roşie au efect anti-coagulant, protejând împotriva infarctului şi  AVC-ului.
Studii recente au aratat ca sosul de rosii sau rosiile in combinatie cu brocoli sunt si mai eficiente in preventia cancerului de prostata .Licopenul din rosii protejeaza si impotriva efectului cancerigen al razelor solare asupra pielii .Consumul de rosii si derivate contribuie la mentinerea sanatatii si la frumusetea tenului , accelereaza arderea grasimilor ,fiind excelent pentru mentinerea siluetei .

Cercetatorii au introdus în Licopenul cellcultures cancer pre-existente şi Licopenul  a împiedicat creşterea continuă a acestor culturi. Aceasta este o dovadă destul de bine intemeiata că beneficiile pentru sanatate de a manca o rosie sunt într-adevăr destul de convingatoare.
Este nevoie de  mai puţin de 540 de mililitri de lichid produs de tomate pentru a beneficia pe deplin de licopen. Acest lucru înseamnă că un pahar pe zi de suc de roşii are potenţialul de a menţine o persoană sănătoasă pe parcursul vietii .

Search